Viața și moartea lui Richard al II-lea, de William Shakespeare

„Uite cum joc eu mai multe roluri și niciun personaj nu-i mulțumit. Uneori sunt rege, dar trădarea mă face să-mi doresc să fiu un biet tâlhar. Și atunci devin tâlhar. Apoi mizeria mă convinge că-mi era mai bine înainte, ca rege. Și în momentul ăla devin rege, dar mă gândesc că-s detronat de Bolingbroke și iar nu sunt nimic.“ (Richard al II-lea)

Detronarea lui Richard al II-lea, ultimul rege legitim al Angliei, încoronat la vârsta 10 ani – atunci când a murit bunicul său, Edward al III-lea – a coincis cu instaurarea dictaturii vărul său, exilatul Bolingbroke, viitor Rege sub numele de Henry al IV-lea. Richard al II-lea și Bolingbroke au copilărit și au crescut împreună, pentru ca la maturitate Bolingbroke să îl trădeze.

„Nu există bine sau rău, există doar efecte ale deciziilor conducătorilor și influențe directe asupra cetățenilor”, spune Radu Iacoban.

Considerată una dintre cele mai bune lucrări ale lui Shakespeare, Richard al II-lea a fost privită ca o subminare a ordinii interne a Coroanei britanice. La apariția piesei, în 1597, Regina Elisabeta I a spus indignată:Eu sunt Richard al II-lea.

Premiera națională, din anul 1966, a avut loc tot pe scena Teatrului Mic, în regia lui Radu Penciulescu, directorul instituției la acea vreme, cu Victor Rebengiuc în rolul monarhului detronat și cu Ion Marinescu în rolul lui Henry Bolingbroke.

După premiera de miercurea aceasta, 7 februarie, următoarele spectacole vor avea loc în 8, 28 februarie și 1 martie, de la ora 18:30, în Sala Atelier a Teatrului Mic.

Tudor Aaron Istodor, Henry Bolingbroke
Radu Iacoban

Radu Iacoban a absolvit UNATC în 2005, secția Arta actorului, urmată de mastere în Arta actorului și Arta regizorului de teatru. Actor, regizor și dramaturg, el montează constant atât în teatrul de stat, cât şi în producții independente.

Viața și moartea lui Richard al II-lea este a 14-a piesă regizată de Radu, după (Cu)Cuieinfrunte (2011), Asta-i tinerețea noastră (2012),Carpathian Garden (2013), În Parc și Box Fm (2014), Casa cu Pisici șiAfter Hours (2015), EmanciparePolitik.on și O Intervenție (2016),Procesul Caprei cu un iedLobby Hero și Îngrijitorul (2017). Anul acesta urmează Constelații.

Radu a semnat până acum, ca dramaturg, Carpathian Garden (2013), În Parc și Box Fm (2014), Casa cu Pisici și After Hours (2015), Emancipareși Politik.on (2016) și Procesul Caprei cu un ied (2017).

În film, Radu Iacoban a jucat în Zero Theorem, al lui Terry Gilliam, are unul dintre rolurile principale din Amintiri din epoca de aur, segmentulVănzatorii de aer, în regia lui Cristian Mungiu și a colaborat, printre alţii, cu Sharon Stone şi Andy Garcia în What about love?

Cristi Iacob: Gaunt, York, Episcopul Carlisle
VIAȚA ȘI MOARTEA LUI RICHARD AL II-LEA
de William Shakespeare

Regia și versiunea scenică: Radu Iacoban
Traducere: George Volceanov
Scenografie/costume/video design: Tudor Prodan
Light design: Bogdan Gheorghiu
Traducere: George Volceanov

Distribuție:
Richard al II-lea: Ionuț Vișan
Henry Bolingbroke, duce de Hereford: Tudor Aaron Istodor
Gaunt, York, Episcopul Carlisle: Cristi Iacob
Aumerle: Vlad Logigan
Mowbray, Bushy, Northumberland: Alexandru Voicu/Lucian Iftime
Ducesa de Gloucester, Regina Isabel, Ducesa de York: Gabriela Iacob
Green, Willoughby, Grădinar: Cezar Grumăzescu
Bagot, Ross, Grădinar: Andrei Seușan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.