Vei fi o femeie in curand – Aristoteles Workshop

You’ll be a woman soon, de Vincent Spareboom (Olanda), Anelise Sălan (România) și Magnus Lorentz (Germania) a caștigat a 13-a ediție a Aristoteles Workshop. Filmul urmărește o tânără de 20 de ani în trecerea de la adolescență la statutul de femeie măritată după rigorile comunității baptiste.

See you soon, de Andrei Răuțu (România) și Anai Paz (Chile), un portret al iubirii din amintirile de la bătrânețe povestite de două cupluri, a câștigat premiul special al juriului.

Ceremonia de final a avut loc la Casa de Cultură din Baru, județul Hunedoara, oferită cu generozitate pentru o seară de primăria comunei.

Înainte de vizionarea celor șase filme, producătorul Dan Nuțu a mulțumit Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pentru parteneriat și tutorilor pentru eforturile susținute, și i-a aplaudat pe Lotte Mik-Meyer și Laurent Bécue-Renard, pentru prima dată prezenți în workshop, pentru care agenda celor două săptămâni premergătoare vizionarii a fost comparabilă cu o cursă fără oprire.

Producătorul Dan Nuțu le mulțumește partenerilor și tutorilor.
Filmul documentar este vestea bună a secolului 21“
A spus Thierry Garrel în masterclassul pe care l-a susținut la începutul workshopului. După alte patru săptămâni de mentorat realizat de John Appel, Jeroen Berkvens, Lotte Mik-Meyer și Laurent Bécue-Renard, la Baru a aterizat un juriu internațional gata să delibereze:

Anna Maria van der Zanden este șefa Departamentului de Film Documentar la The Netherlands Film Academy, în Amsterdam și, de mai bine de 12 ani, commissioning editor, cel mai recent pentru VPro, o organizație de televiziune importantă din Olanda. Participă la sesiuni de pitching în circuitul de festival și la sesiuni dedicate la Toronto Film Festival, IDFA, DocLeipzig, Sheffield Film Festival, în Portugalia sau Barcelona și este consilier în corpul consultativ al Ministerului Culturii în politici media.

Ligia Smărăndache este șefa Departamentului de Cinematografie și Media la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și absolventă a workshopului încă din prima lui ediție, în 2006.

Andrea D’Addio, jurnalist fondator și director al Berlino Magazine, colaborează cu publicații precum HuffPost, Corriere de la Serra și Wired.

Răzvan Penescu a fondat în 2001 și conduce liternet.ro, o publicație online de cultură din România.

După ce și-a urmărit elevii îndeaproape în primul lui workshop Aristoteles, realizatorul și mentorul Laurent Bécue-Renard a concluzionat că o astfel de experiență „stimulează ambiția, îndrăzneala, libertatea, iubirea, răbdarea și tenacitatea, luptă cu fanteziile, cărările bătătorite și autosuficiența. Fără să îi flatăm pe participanți, trebuie să avem aproape întotdeauna încredere în acel ceva din adâncul inimii care îi determină pe tineri la acțiune.”

Proiecția filmelor, la Centrul Cultural din Baru. Foto: Ioana Pop
Vești despre absolvenții Aristoteles Workshop

În timp ce a 13-a ediție se apropia de final, producția Aristoteles Workshop în regia absolventului promoției 2017 Stefan Pavlovic, When the Dragon Came (Monologues), era selectată să participe la Netherlands Film Festival 2018, la Utrecht, între 27 septembie și 8 octombrie. În timpul festivalului, orașul devine capitala filmului olandez și, pentru 10 zile, îi acordă importanța pe care o merită.

Filmul spune povestea unei vieți altfel decât te-ai fi așteptat. El iese din casă și o lasă dormind. Singura legătură dintre ei rămane timpul infinit petrecut împreună, cei opt copii ai lor și turma de vaci pe care o au în grijă.

When the Dragon Came (Monologues). Un film de Stefan Pavlovic (Olanda), director de imagine, Aylin Gökmen (Elveția) și editor, Miruna Minculescu (România).

Juriul, înaintea proiecției. Foto: Ioana Pop
Filmele produse în 2018 în workshop, în ordinea vizionării
MihuțUn film de Anai Paz (Chile) și Andrea Ruethel (Germania)

You’ll be a woman soonUn film de Vincent Sparreboom (Olanda), Anelise Sălan (România) și Magnus Lorentz (Germania)

See you soonUn film de Andrei Răuțu (România) și Anai Paz (Chile)

To be(e) or not to beUn film de Laura Rodriguez (Spania), Luca Gennari (Italia) și Ioana Pop (România)

News of loveUn film de Sofia Iulia Nelega (România), Jordan Mihailovsky (Bulgaria) și Marie Leeman (Franța)

 Valley of the wolfUn film de Antonio Valerio Frascella (Italia), Lamia Sabic (Bosnia) și Gabriela Forfotă (România)

Participanții se pregătesc pentru proiecție. Foto: Ioana Pop
Până când noua șarjă va fi scoasă din montajul de sunet, producțiile finalizate Aristoteles Workshop pot fi văzute pe cinepub.ro, o platformă online gratuită de cinema românesc dedicată iubitorilor și creatorilor de film românesc.
Tutorul Laurent Becue Renard sosește la proiecție. Foto: Ioana Pop
Din 2018, AW este partener cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-NapocaFacultatea de Teatru și Televiziune și cu cinepub.ro, platforma unde filmele românești se văd gratuit și legal de oriunde din lume.

Ediția din acest an este finanțată de Centrul Naţional al Cinematografiei CNCUCIN (Uniunea Cineaștilor din România) și DACIN SARA și suținută de NouMax.

Traversăm Țara Hațegului în lung și în lat după idei și oameni extraordinari cu mașini oferite de partenerul nostru pentru excelență Mercedes-Benz.

Ne răcorim si ne bucurăm de-o poveste bine spusă cu partenerii noștri Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești.

Duc vestea mai departe de filme bune ce va să vină partenerii noștri media cinemagia.ro și liternet.ro.

Tutorul Laurent Becue-Renard, producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman și tutora Lotte Mik-Meyer, în așteptarea deliberării juriului.

Despre Aristoteles Workshop

Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte, pentru a susţine o nouă generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Experţi recunoscuţi din domeniul filmului documentar oferă pregătire profesională participanţilor. Programul se adresează tinerilor cineaşti cu talent şi pasiune, opinii proprii, dorinţa de a propune şi susţine, angajament şi capacitate de lucru în echipă.

AW este producătorul a zeci de documentare care au primit aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, fiind finaliste în selecţia oficială sau câştigătoare ale unor festivaluri de marcă precum Cannes Film Festival – Quinzaine des Réalisateurs, DoK Leipzig, IDFA Amsterdam sau Locarno International Film Festival.

Andrei Răuțu și Anai Paz – Premiul special al juriului -, în prospecție.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: