Vacanta Romania 2021: la munte Sub Piatra

Daca primele zile din anul 2021 s-au dus cu rapiditate la fel si locurile de cazare s-au eliberat cam peste tot cel putin in timpul saptamanii. Frigul si gerul a inceput sa se asterne iar zapada nu s-a lasat mult timp asteptata de aceea am decis pentru o prima vacanta in acest an. Locul ales a fost Sub Piatră, un sat în comuna Sălciua din județul Alba, Transilvania, România, situat in inima muntiilor Apuseni. Se află pe Râul Huda lui Papară (numit și Valea Morilor) de la vărsarea în Arieș, până la izvor în gura peșterii Huda lui Papară.

Locul este unul magnific si unde ne-am cazat se afla protejat de pereti de stâncă din ambele laturi, iar din Pestera Huda lui Papara aflata la 5 minute vine vijelios printre stanci o apa rapida, este vorba de râul Huda lui Papară, acesta a adăpostit omul încă din cele mai vechi timpuri. Ca sa avem o amintire am luat la pachet o sticla de apa de la un izvor cu apa tămăduitoare este considerat izvorul ce se află la capătul punții care trece peste Valea Morilor, la ieșirea din peșteră.

Peștera Huda lui Papară este o peștera importanta din Munții Trascăului : cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite, cu cel mai mare depozit de chiropterit din România. Din pacate pestera nu mai este accesibila turistilor obisnuiti, nefiind clar daca se doreste reamenajarea ei.

Desigur din aceea zona sunt multe trasee montane dar nu ne-am avantat nicaieri pe un frig naprasnic si o zapada peste tot. A fost un timp de relaxare in familie, datul cu sania si statul la gura sobei au fost printre activitatile principale in aceasta vacanta. Ne gandim sa vizitam zona si in perioada verii, localnici spun ca e si mai frumos decat iarna.

Mai jos va las cateva fotografii surprinse in acest loc minunat:

P.S. am fost cazati la Cabana Greenish Chalet Sub Piatra:

We loved this little cabin. We stayed for 2 nights with 2 small children in the middle of winter. It was cold outside but nice and toasty inside. There was plenty of fire wood. We brought sleeping bags, but we didn’t need to use them. The house was clean, tastefully furnished and decorated. The maintenance man greeted us, he was helpful and kind. The view is amazing from all the windows in the house, I think it must be the best situated cabin in the area. We cooked most meals ourselves in the kitchenette, but treated ourselves to a nice meal the restaurant nearby. The food was good and the staff v friendly. There were some friendly locals as well, stopping to chat, quick to help with information. We hope to return.

2 thoughts on “Vacanta Romania 2021: la munte Sub Piatra

 • January 17, 2021 at 22:04
  Permalink

  Suuuper descriere și promovare a locurilor zonei de unde fac și eu parte. !
  Mi-a plăcut că v-ați simțit bine și a-ți avut parte și de zăpadă.. Bravooo !

  Reply
  • January 20, 2021 at 00:18
   Permalink

   Foarte frumoasa zona respectiva, ne bucuram de fiecare data cand putem promova locuri din Romania

   Reply

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: