The Florida Project (2017) – mirajul american

The Florida Project e o dramă ce rar o vezi pe la americani, pot spune că împreună cu Good Time sunt filmele din anul 2017 ce arată a producţii europene. În 2016 Andreea Arnold venea cu American Honey, iar The Florida Project la fel se apropie asupra societăţii americane marginale.

Familiile disfuncţionale mono+parentale (parcă exclusiv cu mame) redă zbaterea cotidiană de a supravieţui depe o zi pe alta. Willem Dafoe este prezent ca manager al complexului de apartamente date în chirie, un soi de tată pentru toată lumea. Înterpretarea lui în rol secundar cu siguranţă e material de Oscar (cel puţin o nominalizare).

Partea dureroasă a unui mediu neprielnic social este că avem în prim plan copii ce trăiesc în condiţii grele. Ironia sorţii că toată această poveste de viaţă mizeră se petrece în umbra unui parc Disneyland, acel tărâm al basmelor şi viselor pentru copii de pretutindeni dar nu pentru cei din apropiere. Acest film îţi dă un mix de sentimente: personaje principale ce te fac să nu le suporţi dar la un moment dat ajungi să empatizezi cu starea lor.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.