Tabloul unui trecut…Logofătul de taină

 

Nemira m-a făcut fericit din clipa în care a anunţat colecţia Rodica Ojog-Braşoveanu -Opere Alese, romane româneşti celebre scrise de o regină a misterului şi a condeiului, ce, după cum văd eu, începe să fie cunoscută de noua generaţie. Acest lucru, spun eu, este o reuşită deplină deoarece autoarea este o scriitoare ce s-a născut pentru a fi cunoscută de multe generaţii, generaţii de dinaintea noastră, dar, în special, de cele ce vor fi aduse de viitor. În micile temple construite cu discuţiile despre cărţi citite, autori ce devin încet şi tot mai sigur preferaţi şi numele stimatei noastre doamne a crimei şi al romanului poliţist, când, din ce în ce mai mult, titlurile ei, personajele ei ţesute raţional şi emotiv într-un cadru plin de intrigi devin frecvent auzite şi ne oferă nouă o poveste. O poveste, pentru că totul este o poveste în final şi dincolo de el tot de o poveste vei da şi o vei asculta precum amintirea îndepărtată de maturitate, o poveste ce o ascultai ca şi copil în care aveai o singură religie, aceea a curiozităţii. Curiozitatea îşi are locul cel mai bine în cărţile cu intrigă şi mister, deci romanul tradiţional poliţist. Cu o carte ne apropiem de magia curiozităţii de a întoarce grăbit pagina pentru a primi o nouă piesă din vitraliul gotic al suspansului. Suntem din nou copii.

Este un roman mai atipic, spun atipic pentru simplul fapt al decorului temporal ales de scriitoare. Dacă în majoritatea cărţilor ei este o cronologie apropiată nouă, de data asta lectura ne duce într-o călătorie cu tentă reconstructivă din punct de vedere istoric, în Ţara Românească a secolului al XVII-lea, care, alături de bătrâna noastră Europa, este impregnată de fumul şi sângele scurs de războaie pentru hegemonie la nivel colectiv, iar la nivel restrâns, al individului din colectivitate, pregătit pentru lupta necesară a unui drept natural -libertatea. Protagonistul, logofătul Radu Andronic, ajunge un personaj la care ţii şi pe care îl ţii minte datorită unor episoade din cuprinsul acestei lecturi. Alături de restul personajelor ce populează desfăşurarea romanului, veţi descoperi un portret al naturii umane, cu umbrele ei, dar şi cu luminile pline de speranţă ce umbresc negativul adânc legat de ADN-ul speciei omeneşti.

Dacă te întrebi ce autor şi ce titlu îţi vor garanta câteva zile de plăcută lectură de aventuri cu capa şi spada, bănuiesc ce autor şi titlu să îţi sugerez. Într-adevăr, are mai multe pagini spre deosebire de restul operei, dar în cazul de faţă nu este deloc supărător şi iritant, pentru faptul că intriga este o specie de pasăre ce îşi deschide aripile larg şi mereu crezi că mai mult nu şi le poate desfăşura, dar te înşeli. Pe lângă că ai şansa de a fi motivat de soarta personajelor din carte, ai ocazia să te aventurezi la frământările şi dificultăţile trăite de majoritatea oamenilor din secolele trecute, înţelegi -posibil- puţin mai mult şi îţi analizezi timpul care te-a adoptat şi pe care îl recunoşti ca acasă. Poftă la lectură.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: