Sfarsitul unui sentiment – Sentimentul unui sfarsit

O carte despre trecut este micul roman ce i-a adus victoria pentru Man Booker in 2011 autorului sau Julian Barnes. Dovedind ca ironia si autoironia e prezenta si in viata reala, exterioara a sa, a prezentat urmatorul comentariu la decernarea prestigiosului premiu, asa ca un mandru posesor: „Povestea cu Booker Prize te poate scoate din minti. Prin urmare, ca sa ramai in toate mintile, cel mai sigur e sa-l consideri o loterie… pana cand il castigi, moment in care iti dai seama ca membrii juriului sunt mintile cele mai luminate din lumea literara”. Cu asa un onest scriitor e greu sa nu ii citesti cartea, stii ca desi minte pe anumite portiuni, defapt doreste sa fie un estet.

Cum orice carte spune o poveste, ultima carte citita detoneaza si forteaza un batran numit Tony Webster, aflat intr-un amurg al anilor sa isi aduca aminte. Totul e sa-ti aduci aminte. Cum a ajuns la acest ani, ce s-a intamplat in lungul interval de timp, Tony incercand sa retraiasca amintirile si sa le inteleaga, va descoperii strainul din el alaturi de cei din jur. Nuvela, pentru ca la 178 de pagini, nu il putem incadra la sectiunea roman, are povestea flancata in doua, in prima parte sunt cuprinse primele experiente si viata adulta de inceput, deci avem un mozaic al initierii. In ultima parte gasim naratorul si eroul livresc peste 40 de ani fata de prima parte. Este divortat, cu o fiica (deci si-a facut datoria si serviciul biologic a continuitatii speciei) si in general este multumit de bucuriile si dezamagirile vietii. Si totusi in cartea aceasta sa vorbesti despre evenimente sau actiuni ar fi in aceasi masura sa admiri rama unui tablou apartinandui lui Durer si nu tabloul efectiv. Este o scriitura despre amintiri, despre o adevarata si crunta odisee a batranetii ce devine o taxa pe care fiecare om este nevoit sa o plateasca, dar in final sa fie bucuros de acest jaf al fiintei vii. Modul in care a surprins atat de clar mecanismul capricios al memoriei schiteaza un trecut subiectiv ce se intalneste cu batranul stoic modern.

Trecutul, implicit memoria, are o foame mai degraba universala decat monopolista a trairilor, prezentul este alungat de viitor in haul de ieri iar maine-ul e necunoscut la fel ca cele 6 numere de la loterie. Salvarea pe unde vine ? La nivel cerebral cartea te intreaba:Cum te simti ? si prin ea tu ii raspunzi: Mai rau decat ieri, dar mai bine decat maine ! Julian Barnes ofera o lectura inrobitoare prin propozitii alese si precizia unui sentiment ce se inrudeste spe inceput cu ratiunea, sfarsind nu ca un raspuns la intrebare, ceea ce ar fi prea banal, ci cu o intrebare la un raspuns.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: