Personajul animat Haplea din 1927

Umblam hai-hui pe internet şi astfel am dat de cel mai vechi film de animaţie românesc păstrat. Pe Haplea de Marin Iorda realizat în anul 1927 îl puteţi admira în videoclipul de mai jos. Dealtfel primul desen animat românesc, Păcală în Lună (1920), realizat de Aurel Petrescu, este pierdut.

Scenaristul acestui scurt desen animat este faimosul Nicolae Batzaria, a cărui pesonaj Haplea este renumit înainte de apariţia acestui desen animat.  Pe autor îl găsim sub numele de „Moș Nae”, din vremea când a redactat Revista Dimineața Copiilor, unde a apărut pentru prima dată Haplea.

Să ne gândim că pentru creearea acestui film de 300 de metri, autorului i-a fost necesar un an de muncă.

Scurte gânduri ale autorului în plin proces de creaţie:

“Încet-încet, vrafuri de desene se ridicau în jurul meu. Haplea mergea, Haplea fugea, Haplea e supărat. Alături de el, își făceau apariția alte figuri: Cățelușul Zdup, gâsca cea prostuță, Privighetoarea, Cioara, Cobzarul, Țambalagiul, Frosa, Popa Clondir, Nașul și Nașa. De asemenea se întruchipau în părțile lor caracteristice trenul în mers, poduri, aeroplanul lui Lindberg, automobilul. Problemele ce mi se ridicau nu erau dintre cele mai ușoare, dar mă interesau cu atât mai mult: mersul omului, mersul câinelui, zborul păsărilor și al avionului, fuga automobilului. Toate acestea trebuiau studiate, calculate și realizate în funcție de depărtare, de viteză, de unghiul optic sub care erau văzute și redate.”

 Articol scris pe CeFilmeVad.ro

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: