Panica cumparaturilor

Oameni buni! Nu o să moară nimeni de foame, dacă magazinele încă au produse după fiecare sezon de cumpărături apocaliptice (vorbesc de perioada sărbătorilor) cu siguranță veți găsi în continuare de mâncare. Din câte stiu se aruncă mâncare: o stastistică care zice că 6.000 de tone de mâncare sunt aruncate în România în fiecare zi, iar 49 % din alimentele care ajung la gunoi provin de la populaţie. Plus că aproape 5 milioane de români se chinuie să-şi procure hrana zilnică și 25% din populația țării trăieşte la limita sărăciei. Vrem să înrăutățim și mai mult situația?

Acest comportament agresiv influențează foarte mult sectoarele producției alimentare și de multe ori în sens negativ. Un exemplu este dat de alimentele neperisabile care le cumpărăm de nebuni în această perioadă, mai ales care au la bază grâul.

 

 

Financial Times notează că preţurile grâului au cres­cut pe pieţele internaţionale în condiţiile în care con­sumatorii casnici s-au îmbulzit să-şi facă provizii de făină, pâine congelată şi paste. In­di­ca­torul cota­ţiilor grâului de pe bur­sa din Chicago a ur­cat cu 12%, iar cel al pieţei din Paris a crescut cu 8%. Ka­zah­­stanul, unul dintre cei mai mari ex­por­tatori de făi­nă de grâu, a in­ter­zis exportul aces­tui produs. În acest context guvernele se reped să-şi constituie rezerve strategice. În concluzie cumpărăturile făcute din panică duc la o mâcarea mai scumpă și poate avea ramificaţii majore, de aceea este important să ne temperăm în această perioadă.

Pentru că totuși trebuie să mai iesim la cumpărături, vă las un ghid al fondatorului BlogalInitiative.ro, Cristian China-Birta, a lansat „Ghidul cumpărătorului în vremurile Corona”, în cadrul inițiativei #AsteaAsaSeFac, prin care îi îndeamnă pe oameni să adopte un comportament responsabil la cumpărături.

 

  1. Evită transportul public pe distanțe mari și fă-ți cumpărăturile de la magazinul de pe lângă casă.
  2. Nu ieși în public decât dacă chiar trebuie!
  3. Sunt mulți oameni în magazinul ăla din vecini? Așteaptă liniștit afară, pănă se mai golește, la cel puțin 1 metru distanță față de ceilalți;
  4. Când îți alegi produse neambalate, pune-ți neapărat mănușile alea din plastic de la magazin, pe care să nu uiți să le arunci la coș imediat ce termini treaba; așa te ferești de neplăceri și pe tine, și pe alții;
  5. Cumpără doar strictul necesar, magazinele au destulă marfă în depozit și se aprovizionează întruna;
  6. Dacă poți, evită plata cu bani cash; cardul te expune mai puțin la viruși;
  7. Și când pleci, și când revii acasă, spală-te pe mâini cu apă și săpun, câte cel puțin 20 de secunde.
  8. Curăță-ți des telefonul, dar nu cu spirt sau clor care ți se poate strecura printre taste și te lasă fără jucărie, ci cu un șervețel antibacterian.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: