O scurtă istorie a statuilor vivante

Pentru că la București Teatrul Masca organizează cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, am să încerc să fac o scurtă interacțiune istorică asupra acestui tip de manifestare de artă. Pentru început putem descrie statuia vivantă (statuie vie), ca fiind acel artist ce interpretează o scenă așezat pe un stand, decorat să arate ca un monument.

În general ceea ce vom vedea la acest festival este un tablou viu, adică un grup de statui vii. Genul acesta de reprezentații era o prezență regulată la festivalurile medievale și din perioada Renașterii. Pe traseul pe unde trecea procesiunea grupul de înterpreți formau o adevărată scenă monumentală. 

O statuie vivantă a apărut pentru prima dată într-un film, prin 1945 în filmul Les enfants du paradis (Children of Paradise). Din punct de vedere istoric primii artiști care au interpretat roluri de statui vii au fost londonezii Gilbert și George în anii ’60. În zilele noastre pe lângă reprezentațiile stradale din marile orase, acestia mai sunt angajați la petreceri exclusiviste.

Desigur dacă dorești să vezi o aglomerație de statui vivante, mergi în București la Festivalul de Statui Vivante unde intrare este gratuită și fiecare vizitator poate rămâne cu o amintire memorabilă oferită de acesti oameni talentați.

Programul complet este următorul:

  • 30 mai – Deschiderea Festivalului (Noaptea Statuilor Vivante), Casa Filipescu – Cesianu, ora 20.00
  • 31 mai – 1 iunie – Parcul Humulești (cartierul Ferentari)
  • 2 – 3 iunie – Parcul Crângași (cartierul Crângași)
  • 4 – 5 iunie – Parcul Herăstrău, intrarea din Șoseaua Nordului („Locul de la Roata mare”)

Festivalul va începe în fiecare zi la ora 16 și va cuprinde în total 60 de spectacole la care vor participa artiști din țări precum Austria, Olanda și China.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: