O domniţă eroică la Palatul Bethlen

Într-o vizită relativ scurtă dar exhaustivă, am parcurs nu demult Muzeul principal al municipiului Deva. Muzeul găzduiește secții de istorie și artă, științe ale naturii, arheologie, un mic tezaur și un lapidariu. Înainte de a intra în incinta Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, vizitatorii pot sa parcurgă parcul îngrijit ce înconjoară palatul Bethlen, un mic parc dendrologic unde arborii și tufele sunt semnalizate cu tăblițe informative.

Magna_Curia4

Sunt multe lucruri ce merită a fi spuse despre Palatul Bethlen și expozițiile pe care le găzduiește, iar una din cele mai memorabile povești care au avut loc pe acest domeniu este cea a frumoasei  Maria Szechy sau după cum o pomenește literatura maghiară, Venus de Murany.

Această frumoasă tânără s-a măritat cu Stephan Bethlen la 18 ani în 1627 și a rămas văduvă la scurt timp, devenind stăpâna castelului. După o vreme s-a recăsătorit cu pretendentul Kun Istvan dar viața de familie nu s-a dovedit a fi fericită datorită geloziei soțului și probabil datorită firii independente a domniței, care în consecință și-a părăsit soțul și s-a refugiat la Deva. Aici soțul a atacat castelul pentru a-și recupera soața și pesemne prestigiul, însă Maria a scăpat din castel ieșind printr-o fereastră ce dădea în grădină. Ea a reușit să ajungă la cetatea Devei și de la înălțime a pornit revanșa asupra atacatorilor. În sfârșit, sub focul tunurilor Kun Istvan a fost nevoit să se retragă.

Szécsi_Mária

Personaj controversat despre care din păcate nu s-au păstrat prea multe informații, Maria Szechy a fost o figură pitorească. Se pare că prefera să călărească precum un bărbat, înarmată cu pistoale și în compania mai multor tineri cavaleri. Astfel ea l-a întâlnit pe Ferenc Wesselenyi, un comandant maghiar și se spune că cei doi s-au îndrăgostit imediat.

Aventurile ei au dus-o în Slovacia unde l-a ajutat pe Wesselenyi la asediul cetății Muran. Folosind vicleșug ea a reușit să aducă câțiva soldați în cetate și astfel să o cucerească din interior. Nonconformistă, Maria a divorțat de cel de-al doilea soț, ceea ce era un lucru dificil de acceptat în anii 1600, și s-a măritat cu Wesselenyi.

După o căsnicie de peste 20 de ani, Maria rămas din nou văduvă și la scurt timp a fost asediată de către inamicii soțului ei. Ea a condus cu tenacitate defensiva, dar fiind în inferioritate numerică a fost nevoită să predea cetatea Muran.

În onoarea ei, poetul maghiar István Gyöngyösi a compus un poem epic intitulat „Venus de Muranyi”, prin care i-a asigurat acestei femei remarcabile un loc în istorie.

Iar acum, de fiecare dată când voi trece prin Deva mă voi gândi la curajoasa, războinica Maria.

1191331369241914060515

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.