Minerale, roci si fosile

Astăzi vom descoperi mai multe detalii despre minerale, roci si fosile si vom vedea o selectie intreaga si interesanta pentru cei pasionati.

O rocă este orice masă solidă naturală sau agregat de minerale sau materii mineraloide. Este clasificat după mineralele incluse, compoziția sa chimică și modul în care este format. Rocile sunt de obicei grupate în trei grupe principale: roci magmatice, roci metamorfice și roci sedimentare. Rocile formează stratul solid exterior al Pământului, scoarța și cea mai mare parte a interiorului său, cu excepția miezului exterior lichid și a buzunarelor de magmă din astenosferă.

Calcopirita bruta

Piatra semipretioasa naturala bruta din calcopirita de Mexic. Fiind pietre naturale,nu exista doua produse identice nici la culoare dar nici la dimensiune, acestea pot varia putin.

Material: calcopirita

Lungime: 3,5 cm

Latime: 2,5 cm

Provenienta: Mexic

Calcopirita este adesea confundată cu pirita și aurul, deoarece toate aceste trei minerale au o culoare gălbuie și un luciu metalic. Unele caracteristici minerale importante care ajută la distingerea acestor minerale sunt duritatea și dungile. Calcopirita este mult mai moale decât pirita și poate fi zgâriată cu un cuțit, în timp ce pirita nu poate fi zgâriată cu un cuțit. Cu toate acestea, calcopirita este mai dură decât aurul, care, dacă este pur, poate fi zgâriat de cupru. Calcopirita are o dungă neagră distinctă, cu pete verzi în ea. Pirita are o dungă neagră, iar aurul are o dungă galbenă.

Turmalina bruta

Turmalina  este un mineral silicat de bor cristalin compus cu elemente precum aluminiu, fier, magneziu, sodiu, litiu sau potasiu. Turmalina este clasificată ca o piatră semiprețioasă. Această piatră prețioasă poate fi găsită într-o mare varietate de culori. Culorile turmalinei sunt foarte variate, de la albastru, verde, roșu, roz, brun, până la negru, uneori un cristal putând avea mai multe culori; în secțiune transversală unele cristale apar ca un agat cu linii circulare concentrice de culoare diferită. La turmaline se poate constata frecvent fenomenul de pleocroism, adică schimbarea culorii în funcție de direcția de observare. Cel mai frecvent pleocroism este de la albastru la negru.

O altă proprietate a cristalelor de turmalină este piezoelectricitatea, care se manifestă prin polarizarea electrică a cristalului ca urmare a unei acțiuni mecanice (presiune sau torsiune) aplicată pe o anumită axă a acestuia. De asemenea, cele mai multe varietăți de turmalină prezintă și proprietatea de piroelectricitate, adică apariția unei polarizări electrice în urma încălzirii sau răcirii cristalului. Turmalina este primul material la care s-au observat aceste două proprietăți.

Cuart roz brut 

Cuarțul este un mineral dur, cristalin, compus din atomi de siliciu și oxigen. Atomii sunt legați într-un cadru continuu de tetraedre de siliciu-oxigen SiO4, fiecare oxigen fiind împărțit între doi tetraedri, oferind o formulă chimică generală de SiO2. Cuarțul este al doilea mineral cel mai abundent din scoarța continentală a Pământului, în spatele feldspatului. Cuarțul există în două forme, cuarțul α normal și cuarțul β cu temperatură înaltă, ambele fiind chirale.

Există multe soiuri diferite de cuarț, dintre care mai multe sunt pietre prețioase semi-prețioase. Încă din antichitate, soiurile de cuarț au fost cele mai utilizate minerale la fabricarea bijuteriilor și a sculpturilor în piatră tare, în special în Eurasia.

Cuarțul roz este un tip de cuarț care prezintă o nuanță roz pal până la roșu roz. Culoarea este de obicei considerată ca urmare a unor urme de titan, fier sau mangan, în material. Unele cuarț de trandafiri conțin ace de rutil microscopice care produc un asterism în lumina transmisă. Studii recente de difracție cu raze X sugerează că culoarea se datorează fibrelor microscopice subțiri ale dumortieritei din cuarț.

În plus, există un tip rar de cuarț roz (numit frecvent cuarț trandafir cristalin) cu culoare care se crede că este cauzat de urme de fosfat sau aluminiu. Culoarea din cristale este aparent fotosensibilă și poate fi decolorată. Primele cristale au fost găsite într-o pegmatită găsită lângă Rumford, Maine, SUA și în Minas Gerais, Brazilia.

Toate imaginile ilustrate mai sus le puteți găsi pe site-ul minier.ro

CONTACT

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: