La 100 de ani: România Vs. Ungaria

As dori să scot în evidenţă anumite presiuni care se fac din exterior asupra faptului că suntem într-un an simbolic pentru naţia noastră. 100 de ani de la Marea Unire este un mare deranj pentru vecinii nostri maghiari, de aceea se fac presiuni pentru a discredita acest eveniment important. Încă de anul trecut anumiţi lideri politici maghiari de pe teritoriul românesc au atacat frontal problema: „Trebuie să fie anul doliului 2018. Din punctul nostru de vedere, este anul doliului în România și dacă se pune un steag tricolor pentru sărbătoare, trebuie pus și un steag negru (…) Sper ca populația de etnie română să înțeleagă că ne dorim pace, liniște și bucurie, dar dorim și ca drepturile comunității noastre, ale copiilor noștri să fie respectate”, o delcaraţie a deputatului Kulcsar Terza Jozsef, el precizând că a făcut aceste considerații în nume personal, și nu ale grupului UDMR din care face parte.

Tot anul tecut cu repercursiuni în acest an au fost presiunile făcute la Vatican, ca nu cumva Papa să aibă vreo vizită care să “acrediteze” centenarul naţiunii noastre. Ghici ce? Numai vine deloc.

Începutul lui 2018 ne loveste în plin, liderii celor trei formaţiuni politice maghiare din România – UDMR, PPMT şi PCM – au semnat o declaraţie comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, care ar trebui discutate în 2018 şi “codificate” din punct de vedere legislativ, prin amendarea Constituţiei. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat că autonomia este cheia rezolvării problemei păstrării identităţii etnice, a culturii şi limbii maghiare pe pământul natal.

Mai departe mai avem o declaraţie cel puţin hazlie dar totuşi cu acelaşi scop de a ataca ce este românesc. Declarațiile au fost făcute de Owain Jones, chief corporate officer în cadrul Wizz Air. “Suntem întotdeauna pregătiți pentru acest scenariu. Tarom devine din ce în ce mai mică, iar Wizz Air din ce în ce mai mare…” Ce ar fi dacă nu am mai zbura cu Wizz Air?

Oricum cred că toate acestea sunt doar începutul si ne asteaptă o serie de alte atacuri la sărbătoarea de 100 de ani de la Marea Unire. Să fie sănătoşi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.