Ivana cea Groaznica

La doi pasi în cadrul Teatrului Regina Maria, am început TIFF Oradea 2020 cu un film românesc Ivana cea Groaznică, defapt o producție România-Serbia regizată de Ivana Mladenović, care joacă şi rolul principal. După ce a fost recompensat cu premiul special al juriului secţiunii „Cineasti del Presente” din cadrul Festivalului de Film de la Locarno 2019, lungmetrajul a fost prezentat în mai multe festivaluri internaţionale, printre care cele de la Zagreb, Angers, Trieste, Belgrad sau Göteborg.

Filmul a fost o surpriză plăcută, cu această pandemie am ratat multe vizionări în ceea ce priveste filmul românesc, dar mă bucur că ma reușit să văd această producție pe marele ecran. O incursiune curioasă dincolo de granițe, aici în Serbia, unde nimic nu pare a fi diferit în afară de limba vorbită. Am fost surprins de același spirit balcanic, așa din estul Europei, o societate cu aceleași obiceiuri. Aici vorbesc în principal de surprinderea unor zile de sărbătoare a unui oras sârbesc, un festival de muzica ca un deja vu pentru mine din diferite orășele românești.

Tot ce se întâmplă in jurul Ivanei o scufundă și mai mult în propriile ei probleme, de unde vrea să iasă la suprafață prin răzvrătire la tot ceea ce i se sugerează pentru a trăi mai linistită. Un amalgam de sentimente care se amestecă fără oprire ca valurile Dunării care străbat acel oraș sârbesc.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: