Învăţare prin joc – Harta cu animale

Copii învaţă cel mai bine prin joacă, asta ştim cu toţii: deci e ideal sa încorporăm în joacă elemente de învăţare. Mereu când pregătesc un joc sau chiar şi când îl privesc pe Timotei jucându-se independent, mă gândesc la noile achiziţii pe care le face. Deja e ca un reflex pentru mine după câte am lecturat pe marginea subiectului.
De aceea m-am bucurat când s-a ivit posibilitatea de a introduce o hartă cu animale în spaţiul de joacă: are atât de multe aplicaţii practice şi amuzante!
Harta cu animale este alcătuită din stickere, ceea ce e numai bine deoarece se poate aplica direct pe perete fără o pregătire specială a suprafeţei şi fără dat de găuri. Genul acesta de stickere decorative sunt cu dublu rol: arată bine şi sunt educative!
Iată câteva din activităţile practicate de noi în cele câteva zile de la “dezvelirea” hărţii.
1. Acumulare de cunoştinţe geografice
*Unde e Timotei? *Unde sunt bunicii?
Timotei are bunici nomazi, deci îi pot arăta unde e fiecare set de bunici în momentul respectiv. Astfel el va acumula într-un mod natural cunoştinţe geografice.
2. Acumulare de cunoştinţe de zoologie
*Unde locuieşte elanul?
Răspunsul la aceasta întrebare e un degeţel îndreptat spre elan, dar de aici porneşte o întreagă discuţie: Ce mănânca elanul? Unde doarme el? E mare sau mic? Ce fel de blană are elanul….etc.
Copii adoră animalele şi adoră să inveţe despre animale. Folosind harta poţi face o fixare a cunoştinţelor pe care copilul deja le are şi îi poţi oferi şi informaţii noi.
3. Pregătirea pentru vacanţă
*Unde vom merge în vacanţă? *Ce fel de animale locuiesc în Sri Lanka? *Cum vom ajunge în Sri Lanka?
Dacă noi, adulţii, ne simţim nelalocul nostru într-un loc necunoscut, copii simt acelaşi lucru de 10 ori intensificat. E stresant să nu înţelegi ce se intâmplă, dar pregatirea mentală pentru schimbarea peisajului poate să îi ofere copilului senzaţia de control asupra situaţiei: ştie ce se va întâmpla!
4. Individualitatea degetelor
*Poţi să îmi arăţi balena folosind degetul mic? Dar degetul mijlociu? *Poţi oare pune degetul mare pe vulpe şi degetul mic pe urs?
Pentru o bună motricitate fină e important ca cei mici să îşi dezvolte individualitatea degetelor. Aceasta înseamnă un bun control al fiecărui deget individual.
Individualitatea degetelor e foarte importantă pentru muzicieni, deci dacă micuţii dau semne de talent muzical nu strică exerciţiile de genul.
5. Acumulare de cunoştinţe climaterice.
Putem discuta pe tema: unde e rece, unde e cald încorporând animalele de pe harta şi folosindu-ne de faptul că la poli sunt reprezentaţi fulgi de nea.
 
6. Acumulare de cunoştinţe de dendrologie
Diferite zone au copaci diferiţi şi nu e prea devreme la 3 ani pentru un copil sa diferenţieze între stejar/mesteacăn, brad/pin, cactus şi palmier. Oricum la o plimbare în parc sau în pădure noi atingem toţi copacii, discutăm despre coajă, despre fructe etc.
Dar Timotei nu e singurul care e fascinat de hartă. Chiar şi noi adulţii ne provocăm unii pe alţii cu localizarea unor ţări/râuri/forme de relief mai mult sau mai puţin obscure, iar oaspeţii de toate vârstele se pun pe podea şi inspectează imaginile cu interes.
Observând asta, am devenit gânditoare. Suntem cu toţii fiinţe curioase, noi oamenii. Suntem curioşi din natură, dar metodele de educaţie ne fac letargici şi indiferenţi şi convinşi că sunt anumite lucruri la care nu ne pricepem.
Asa că haideţi să facem ca învăţarea să fie distractivă!
În concluzie şi după cum se vede, aceste stickere pentru copii ne-au înviorat spaţiul şi ne-au dat subiecte de discuţie.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: