Intretinere si tratare de calitate a gazonului

Intretinerea si tratarea gazonului necesita o adevarata reteta pentru a beneficia de un gazon excelent. Un gazon este o zonă de teren acoperit de sol, plantat cu ierburi și alte plante durabile, cum ar fi trifoiul, care sunt menținute la o înălțime mică cu o mașină de tuns iarba (sau uneori animale care pășunează) și utilizate în scopuri estetice și recreative. Peluzele sunt de obicei compuse doar din specii de iarbă, supuse controlului buruienilor și dăunătorilor, menținute într-o culoare verde (de exemplu, prin udare) și sunt cosite în mod regulat pentru a asigura o lungime acceptabilă. Peluzele sunt folosite în jurul caselor, apartamentelor, clădirilor comerciale și birourilor. Multe parcuri urbane au, de asemenea, suprafețe mari de gazon.

În cele din urmă, ajungem la  ceea ce este important. Dacă ai solul potrivit și ai plantat iarba potrivită, cum îți păstrezi gazonul bine întreținut și verde? Îngrijirea gazonului este la fel de complexă pe care doriți să o faceți. Dacă trebuie să ai propriul tău teren de golf personal în curtea din spate, s-ar putea să dedici multe ore pe săptămână curții tale. Dacă doriți doar ceva care să acopere solul, puteți planta ierburi native care se ocupă destul de mult de ele însele. In secțiunea următoare găsiți câteva sfaturi utile cu câteva linii directoare de bază pentru o întreținere adecvată.

Există spate componente majore pentru întreținerea gazonului:

 1. Udare.
 2. Tundere.
 3. Fertilizarea.
 4. Combaterea buruienilor.
 5. Combaterea dăunătorilor.
 6. Combaterea bolilor.
 7. Aerare.

Udarea este simplă. Regula generală este să udați puternic, atunci când gazonul are într-adevăr nevoie de el, mai degrabă decât să udați ușor mai frecvent. Dacă udați ușor, apa nu va coborî în sol, așa că nu va face prea mult bine. Ar trebui să udați suficient pentru a înmuia între 15 și 20 cm adâncime, încurajând rădăcinile să crească adânc în pământ. Recomandările de udare variază între diferite tipuri de sol, dar, de regulă, apă până când există aproximativ un centimetru de apă (2,5 cm) peste suprafața solului.

Apă imediat ce iarba începe să se usuce. Culoarea sa se va schimba de la verde la gri albăstrui și își va pierde o parte din sărituri. Dacă iarba nu revine la câteva secunde după ce ai călcat-o, are nevoie de apă. Cel mai bun moment pentru a apă este dimineața devreme; apa nu se va evapora la fel de ușor ca după-amiaza și va răci gazonul pe măsură ce temperaturile încep să urce.

Tunderea gazonului reduce volumul de lucru pe sistemul radicular al unei plante de iarbă. O înălțime mare a ierbii deasupra solului necesită mai multă apă și substanțe nutritive din subteran. Este mai ușor pentru rădăcini să asigure planta dacă înălțimea ei este mai mică. Cositul încurajează și planta de iarbă să se extindă. Când lamele taie frunzele, planta trebuie să crească frunze noi pentru a absorbi lumina soarelui. Acest lucru ajută la construirea unui gazon mai gros și mai dens, care este mai rezistent la buruieni și boli.

Cel mai bine este să tundeți frecvent în timpul sezonului de creștere. Regula generală este să nu tăiați niciodată mai mult de o treime din planta de iarbă simultan – este rău ca planta să își piardă brusc o mare parte din capacitatea de fotosinteză. O greșeală obișnuită de tundere este tăierea ierbii prea scurtă. Cel mai bine este să păstrați ierburile de sezon rece la aproximativ 7 cm înălțime sau mai înalte, iar majoritatea ierburilor din sezonul cald se descurcă bine la aproximativ 2 sau 2,5 inci (5 până la 6,5 ​​cm) înălțime. Poate doriți să modificați înălțimea de tuns pe tot parcursul anului. Toamna, iarna și primăvara, puteți tunde mai aproape, deoarece temperaturile sunt reci și apa este mai abundentă. Vara, lăsați iarba să crească mai mult. Umbra va ajuta la răcirea solului.

Sunt multe metode de a întreține un gazon în stare perfectă ceea ce necesită mult timp. Noroc că sunt firme specializate pe acest domeniu care te scapă de orice griji.

 

Echipa de specialisti cu experienta in amenajari de gradini, zone rezidentiale si parcuri. Amenajari gradini, spatii verzi, si lucrari peisagistice.

 

 • Sediu: Sat Hăpria, Comuna Ciugud, Nr. 16, Județ Alba
 • C.I.F. 42760087
 • Orar: Luni – Vineri 10.00 – 18.00
 • Telefon: 0740 637 693
 • Email: contact@casaprontogarden.ro

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: