Îndemn biblic-pandemie

Termenul de urgie se găsește de aproximativ 100 de ori în Biblie, în primul rând în Vechiul Testament. Cele mai cunoscute urgii biblice au avut loc în Egipt în timpul lui Moise. Scriptura dezvăluie că Dumnezeu a trimis urgii ca urmare a neascultării și a idolatriei. Exodul 32:35 oferă un exemplu în acest sens. Aflați mai multe despre cele 10 urgii din Egipt, povestea biblică când Dumnezeu i-a eliberat pe oameni de sclavie. Și aflați motivele pentru care Dumnezeu trimite aceste urgii.

 

Urgiile sunt menționate și în Apocalipsa atunci când se descrie sfârșitul zilelor pe Pământ. Mulți se întreabă astăzi dacă pandemia Coronavirus este o menționată de profetul Ioan în Apocalipsa. Lipsa de alimente, frica, virușii și prăbușirea economică par a fi indicii despre prevestirea timpului final.

Domnul Isus ne prevesteste de aceste vremuri în Matei 24:4-8:

4 Drept răspuns, Isus le-a zis: „Băgaţi de seamă să nu vă înşele cineva.

5 Fiindcă vor veni mulţi în Numele Meu şi vor zice: ‘Eu sunt Hristosul!’ Şi vor înşela pe mulţi.

6 Veţi auzi de războaie şi veşti de războaie: vedeţi să nu vă înspăimântaţi, căci toate aceste lucruri trebuie să se întâmple. Dar sfârşitul tot nu va fi atunci.

7 Un neam se va scula împotriva altui neam, şi o împărăţie, împotriva altei împărăţii şi, pe alocurea, vor fi cutremure de pământ, foamete şi ciumi.

8 Dar toate aceste lucruri nu vor fi decât începutul durerilor.

În primul rând, crizele de sănătate publică ne obligă să ne confruntăm cu temerile noastre. Frica este o reacție naturală la pericol, moarte și vremuri incerte. Ce vom face cu temerile noastre? Frica îi determină pe unii să minimizeze amenințarea, în timp ce alții măresc pericolul. Unii au răspuns la focarul COVID-19 îngrijindu-se de cei vulnerabili, în timp ce alții își exprimă frica amenințând sau ostracizând oamenii chinezi în comunitățile lor. Pentru creștini, frica ne poate determina să ne „întoarcem la ascultare și caritate”, să ne dezlipim de această lume și să ne amintim că: „Dumnezeu este adăpostul și sprijinul nostru, un ajutor, care nu lipseste niciodată în nevoi” (Psalmul 46:1), astfel putem depăși temerile și răspunde la crize cu curaj și compasiune pentru semenii noștri în nevoie.

Boala și alte forme de suferință ne testează credința și ne dezvăluie speranța. Luați în considerare cuvintele lui Petru: În ea voi vă bucuraţi mult, măcar că acum, dacă trebuie, sunteţi întristaţi pentru puţină vreme prin felurite încercări, pentru ca încercarea credinţei voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere şi care totuşi este încercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava şi cinstea, la arătarea lui Isus Hristos, (1 Petru 1:6-7)

Avem și un exemplu din Vechiul Testament cum să reacționăm în această perioadă:În al treizeci și al nouălea an al domniei sale, Asa a fost bolnav de picioare, iar boala sa a devenit severă. Cu toate acestea, chiar în boala sa, nu l-a căutat pe Iehova, ci a căutat ajutorul medicilor. (2 Cronici 16:12) În acele zile, Ezechia s-a îmbolnăvit și a fost la punctul morții, și s-a rugat Lui Dumnezeu, iar acesta i-a răspuns și i-a dat un semn. (2 Cronici 32:24) Punctul Cronicarului nu este de a critica activitatea medicilor, ci de a sublinia nevoia fundamentală de a „căuta pe Domnul” în caz de boală. În timp ce mai devreme în viața sa, Asa și-a condus în mod apreciat poporul să-L caute pe Dumnezeu cu toată inima și sufletul lor (2 Cronici 15:12), el se bazează doar pe experți umani în timpul său de nevoie personală, mai degrabă decât să se îndrepte în rugăciune către Dumnezeul său. În schimb, Dumnezeu răspunde rugăciunii în lacrimi în urma lacrimii, restabilind sănătatea regelui și prelungindu-și viața cu încă cincisprezece ani (2 Regi 20: 1-7).

 

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: