Importanta profesiei de avocat

In zilele noastre tot ce ne inconjoara in locurile in care traim dispune de o complexitate extraordinara, iar fiecare lucru se incearca sa se categoriseasca, o ordine pentru a nu exista haosul. In aceasta dorinta de a controla toate aspectele a ceea ce ne inconjoara s-au creat reguli sau legi pentru a sti ce este corect din punct de vedere legal cand vrem sa actionam intr-un anume fel. De aici fiecare persoana intelege in felul sau sau incearca sa distorsioneze voluntar sau involuntar prin actiunile sale anumite lucruri, astfel rezulta neintelegeri care pot rezulta in dispute mult mai serioase care se pot finaliza dar intr-o curte de judecata. Evoluția societatii a dus la o complexitate tot mai mare a aspectelor de drept, astfel a impus specializarea acestora pe diferite ramuri de drept (drept comercial, drept civil, drept penal, drept fiscal etc) sau pe categorii de activitati.

In acest caz problemele de natura juridica necesita un avocat, aceea persoana licențiată în știinte juridic, a carui activitate se realizează prin consultatii cu caracter juridic si asistenta sau reprezentare in fata instantelor judecatoresti sau a altor organe de jurisdictie. In exercitarea profesiei, avocatul este independent si se supune numai legii, statutului profesiei și codului deontologic. El promoveaza si apara drepturile, libertatiile și interesele legitime ale omului.

Momentul in care are loc intalnirea cu avocatul, aceasta consta intr-o discutie deschisa in legatura cu problema juridica pe care o aveti. In cadrul acestei intalniri este important sa ii spuneti avocatului toate detaliile cu privire la problema dumneavoastra, chiar si cele care sunt un real dezavantaj. Pentru a avea o sansa cat mai buna este important ca persoana care te apara sa stie fiecare aspect a ceea ce s-a intamplat pentru a pregati cat mai bine cazul. Altfel puteti sa ajungeti in anumite situatii cum vezi in filme (asta daca nu esti obisnuit cu salile de judecata), unde apar detalii nestiute care de multe ori ajunge sa schimbe soarta procesului in mod dramatic si posibil nu in favaoarea ta.

Daca aveti o retinere in acest sens sa stiti ca avocatul este obligat prin lege sa pastreze confidentialitatea cu privire la discutiile purtate cu dumneavoastra, astfel ca nu va divulga informatiile pe care i le prezentati, nici autoritatilor si nici altor persoane. Deci este important ca avocatul dumneavoastra sa cunoasca tot adevarul, chiar si daca acesta va face sa va simtiti incomod.

Este de asemenea important sa detineti la dumneavoastra toate actele pe care le considerati utile discutiei, astfel incat afirmatiile dumneavoastra sa poata fi verificate scriptic. Ulterior acestei etape, avocatul va va comunica daca accepta cazul dumneavoastra, urmand a propune, in caz afirmativ, onorariul pe care urmeaza sa il suportati. Daca va prelua cazul dumneavoastra, avocatul va va comunica strategia si pasii care vor fi urmati in demersul dumneavoastra judiciar.

Potrivit legii privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, orice persoana are dreptul sa isi aleaga in mod liber avocatul. De asemenea, in vederea exercitarii dreptului la aparare, avocatul are atat dreptul, cat si obligatia de a starui pentru realizarea liberului acces la justitie.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: