Experienta de tatic acasa: apa si alimentatia bebelusului

Al doilea copil venit pe lume aproape m-a transformat in doula fara sa vreau, chiar avem o gluma in familie ca sunt un doulău, dupa ce era cat pe ce sa nasca acasa cu mine. Ce este doula? Cuvantul grecesc Doula inseamna „cea care ingrijeste femeia”. In ziua de azi, termenul descrie activitatea persoanei instruite si experimentate in a oferi femeii si partenerului acesteia sprijin emotional continuu, confort fizic si asistenta in obtinerea informatiilor in timpul sarcinii, al nasterii si in primele saptamani de dupa nastere. Din descrierea acestui cuvant vedem ca o parte din indatoriri ar trebui sa fie in sarcina barbatului si sa ne transforme pe noi barbatii in veritabili doulăi. Tot din aceiasi experienta m-am aflat in situatia de a-mi sustine sotia aproape 2 zile intr-un travaliu acasa si dupa care ajunsa la spital sa nasca in 15 minute. A fost o experienta unica si ma bucur ca am fost langa ea sa o sustin, mai ales ca in aceasta perioada nici nu poti sa mai vizitezi dupa ce ajunge la spital.

 Fiindca eu sunt cel care a ramas acasa in ingrijirea copilului pentru urmatorii aproape doi ani, simt o anume presiune in ceea ce priveste ingrijirea bebelusului. Iar principala preocupare este in ceea ce priveste hranirea pana cand vine mamica lui acasa. Alaptarea de la san este completata cu ceea ce ii prepar pentru al hranii cu formula de lapte praf. Daca pentru formula de lapte poti sa optezi in siguranta pentru diferite variante la al doilea element pentru hrana bebelusului trebuie sa fii atent. Ministerul Sănătății recomandă ca sugarii să fie hrăniţi numai cu lapte, fie la sân, fie din biberon, până la vârsta de şase luni, după care în alimentaţia copilului pot fi introduse şi solide.
Apa este foarte importanta in alimentatia bebelusului, astfel hidratarea ramane foarte importanta si nu trebuie deloc tratata cu indiferenta. De subliniat ca sugarul sanatos nu are nevoie de apa,  laptele matern contine apa in proportie de 87-88%, iar acest lucru acopera tot necesarul de hidratare de-a lungul unei zile. Desigur pentru prepararea fromulei de lapte praf avem nevoie de apa:

Ce fel de apa folosim?

  • Daca este de la robinet, atunci ar fi bine sa fie filtrata (exista in comert astfel de filtre care indeparteaza bacteriile si microorganismele periculoase) si apoi sterilizata prin fierbere; desigur trebuie sa te asiguri ca reteaua de apa la care esti racordat este potabila.
  • Apa imbuteliata este alegerea perfecta, mai ales daca este recomandata de medicii pediatri pentru ca exista anumite tipuri de apa plata ce contin unele minerale in exces care pot leza intr-un fel sau altul sanatatea copilului;
  • De multe ori se zice ca cea mai buna este apa de la fantana, dar aceasta ramane insa periculoasa si poate intoxica cu nitriti copilul, aceasta problema existand in mediul rural mai ales in zonele de campie si deal.
Sursa foto: recorder.ro

La ce varsta poate consuma apa?

Dupa ce incepi sa diversifici copilul si a inceput sa manance si alte alimente decat laptele, atunci poate primi diverse cantitati de apa in anumite momente ale zilei, cum ar fi:

  • La sfarsitul mesei;
  • Intre mese;
  • Pe timpul verii, cand temperaturile sunt ridicate

Ce fel de apa este recomandata?

 

Aquatique îndeplinește criteriile de compoziție și puritate pentru a putea fi consumată de bebeluși și copii, conținutul recomandat de minerale al apei fiind sub 120 mg/l.

 

 

Apa minerală naturală oligominerală Aquatique a primit mai multe distincții și a fost desemnată de două ori cea mai bună apă minerală naturală plată de către mame în urma unor studii realizate în 2016 și 2017. De asemenea, Societatea Română de Pediatrie confirmă faptul că apa oligominerală Aquatique poate fi folosită ca atare sau pentru pregătirea hranei bebelușilor si copiilor.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: