Economisirea: pentru o viaţă mai bună

“Nu contează cât câstigi, contează cât poţi pune deoparte”

Acesta e motto-ul alături de care am crescut încă de mic în ceea ce priveste economisirea banilor. Nu e vorba unui mare cunoscut al acestei lumi, este experienţa de viaţă a bunicului meu. Pentru că trăim într-o ţară care nu prea are o educaţie financiară pentru cei mici, darămite pentru cei mari, familia este locul unde deprindem anumite obiceiuri în ceea ce înseamnă organizarea veniturilor proprii.

A pune deoparte este un exercitiu de autodisciplină. Desigur… cine nu stie să pună deoparte puţin, nu va sti să pună deoparte nici mult.

Un secret al economisirii e păstrarea aceluiaşi stil de viaţă indiferent de creştere financiară. Aici mulţi comit aceaşi greşeală când le cresc veniturile: ajung să cheltuie mai mult si să tindă din nou spre zero. E posibil să fi auzit oameni care spun că “nu le ajung banii” chiar dacă venitul lor a avut o creştere constantă. Este indicat pentru a fi prosper să rămâi la stilul de viaţă actual, asta desigur dacă iţi asigură minimum necesar ca să trăiesti decent.

A fi prosper nu înseamnă să cheltui până la ultimul leu, a fi prosper înseamnă să fi chibzuit şi să rămâi cu ceva. De fapt, poţi să devii prosper chiar şi fără să câstigi mai mult decât acum. În concluzie economisitul este un semn puternic al prosperităţii.

Deci… ce am facut eu cu primii bani economisiti?

Conform motto-ului moştenit de la bunicul meu (“Nu contează cât câstigi, contează cât poţi pune deoparte”) pot să spun că prima economisire memorabilă a fost într-o vară cu un part-time job pentru un computer, printre primele în sat. Am lucrat intr-un gater la decojit copaci ce urmau sa devina scânduri. Pot spune că sunt mândru pentru aceea reuşită, fiind un puternic impuls pe mai departe. Si la următorul job de vara mi-am făcut bani pentru scoala de soferi.

Cum învăţăm asta?

De mici copii.

Acest lucru este posibil şi la Școala de Bani pe Roți un proiect național de educație financiară itinerantă al BCR care îi încurajează pe copiii între 7 și 14 ani să învețe cum circulă banii prin lume, cum să facă economii și cum să gestioneze un buget, realizând toate acestea cu ajutorul unor jocuri desfășurate în cadrul atelierelor de educație financiară.

Acestea au loc în camionul FLiP, special amenajat pentru a fi deopotrivă loc de joacă și sală de curs. Timp de o oră și jumătate, grupuri de câte 15 elevi sunt ghidați de traineri specializați într-o călătorie care are drept scop să îi familiarizeze pe cei mici cu noțiunile financiare de bază.

Odată cu  imnul din videoclipul de mai jos, Psihotrop și Școala de Bani lansează provocarea FLiP your story: ce ai cumpărat din primii bani economisiți? Dacă te înscrii poţi câștiga o bicicletă Pegas, poate prima din sat. Înscrierile se pot face până pe 29 iunie, iar câștigătorul este ales prin tragere la sorți.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: