Depresia

In tara noastra inca este multa stigma in a apela la ajutorul unui psihiatru, a unui psiholog si a face terapie, dar ma bucur sa vad ca incet incet, se discuta tot mai deschis despre sanatatea si buna stare a psihicului.

Cand am decis in urma cu 3 ani sa apelez la ajutorul unui psiholog, nu stiam la ce sa ma astept. Stiam doar ca in anul precedent mintea mea s-a afundat intr-o spirala descendenta din care parea imposibil sa ies cu propriile mele forte. In acel moment crucial, terapia mi-a schimbat viata.

Depresia poate avea numeroase cauze, poate fi datorata traumei, abuzului, saraciei, unei pierderi sau unui eveniment major, poate fi urmarea suferintei de o boala a corpului sau o afectiune psihica precum anxietatea, dependenta, ptsd, ocd.

Uneori depresia apare postpartum sau chiar in timpul sarcinii si…uneori apare aparent fara nici un motiv.

Pentru mine depresia e un companion care isi iteste din cand in cand capul, o prezenta constanta, familiara alaturi de nelipsita si mult mai iritanta anxietate.

Cred ca atunci cand mintea mea nu mai ii poate face fata anxietatii, apare depresia. E ca un semnal ca trebuie sa am mai mare grija de mine.

Ca si manifestare, din exterior depresia poate fi complet invizibila sau poate fi clara ca lumina zilei. Unele persoane nu mai pot indeplini sarcini de baza, adopta obiceiuri distructive, iar altele inchid totul in sine sub o masca care pretinde ca totul e bine.

Renuntarea la igiena corporala, pasivitatea, somnolenta, insomnia, iritabilitatea, accesele de furie, impulsivitatea, tristetea, sentimentul de neputinta, lipsa stimei de sine, izolarea, evitarea contactului social, toate acestea sunt printre simptomele mai evidente ale depresiei.

Dar depresia poate arata si asa: o persoana vivace, care rade cu pofta si povesteste anecdote interesante, care pare de un calm admirabil si prezinta tuturor, uneori chiar si siesi, imaginea controlului de sine. O masca, o acoperire care te ajuta sa gestionezi situatia, dar care pe termen lung e foarte daunatoare.

Enorm de multi suferinzi din pacate nu apeleaza niciodata la ajutor, desi exista solutii atat de eficiente!

Exista bineinteles tratament medicamentos cu variante care iti pot oferi ajutor pe termen scurt, cu efect in cateva minute, sau pe termen lung. In tratamentul depresiei, medicul psihiatru ia in considerare toate aspectele in care viata pacientului a suferit o depreciere: lipsa odihnei, inapetenta, sentimentele coplesitoare si tinand cont de toate, cauta sa produca o ameliorare a simptomelor cat de repede posibil.

Terapia e o parte extrem de importanta a tratamentului, poate avea efect similar cu cel al medicatiei. Relatia cu terapeutul e vitala in succesul terapiei si e cel mai important determinant al succesului terapeutic. Nu perseverenta, nu frecventa sesiunilor, nu munca depusa, nu eruditia psihologului, ci relatia dintre terapeut si client. Daca nu ai gasit psihologul cu care sa rezonezi, nu renunta.

Alte ajutoare, puncte de sustinere in depresie sunt meditatia, yoga, timpul in natura, rugaciunea, muzica, gradinaritul si sa nu uitam cel mai important tratament: iubirea celor dragi.

Cei dragi de multe ori nu inteleg si nu stiu cum sa ajute, e dificil pentru ei, e o sursa de frustrare ce pune extra presiune pe suferind care acum se simte ca o povara.

Cel mai bun mod de a ajuta pe cineva iubit care se lupta cu depresia e sa il/o sustii in a obtine ajutorul de care are nevoie. E nevoie de mult curaj pentru a cere ajutor.

Nu ii invalida sentimentele, nu ii cere sa treaca peste, nu ii spune “Viata ta e ok, alti oameni sunt in situatii mult mai rele, nu ai motive sa fii deprimat.”

Pur si simplu nu functioneaza asa.

Nu trebuie sa fii solutia sau sa aduci solutii pentru depresia celui drag din viata ta. Poti sa fii doar acolo, prezent cu iubire. Iubirea vindeca.

Daca sunteti in cautarea unui medic specialist pentru o problema asemanatoare va recomand Dr Laura Catana

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: