Cunoaşte Europa prin film

Am găsit o nouă direcție pentru Festivalul Filmului European.

Festivalul Filmului European odată cu trecerea aniversării de două decenii a explorat o abordare directă cu cinefilul care ia călcat pragul.

Directorul artistic al festivalului declarând: “De altfel, ne-am propus ca actuala editie a FFE sa ofere publicului un prilej de a-si pune intrebari si de a examina societatea complicata in care traieste, iar in aceste vremuri ale transformarilor politice si sociale, filmul, care este mai mult decat o simpla placere intelectuala, poate deveni o unealta utila in acest demers.” 

De aici rezultă faptul că această abordare va da oportunitatea persoanelor interesate să afle mai multe despre Europa în care trăiesc prin intermediul filmului. Astfel vor exista dialoguri pe subiectele filmelor proiectate în cadrul festivalului. Aceste discuţii vor fi sub forma unor dezbateri conduse de cunoscători a problemelor societăţii europene.

Să vedem pe scurt ce aduce de discutat fiecare film în parte:

1. Criza refugiaţilor – Migrație, acceptarea prin empatie pornind de la filmul de deschidere

Încă de la debutul Festivalului vedem un film care subliniază cea mai arzătoare problemă recentă a Europei. The Other Side of Hope ne dezvăluie cu un umor negru, situaţia dintre european şi refugiat.

2. Traficul de persoane, pornind de la filmul Fixeur (2016), de Adrian Sitaru

Fixeur (2016) își provoacă publicul, dar și întreaga societate, atingând aspecte care țin de drepturile omului, prin problema sensibilă pe care o abordează, aceea a traficului de persoane, și prin dilemele etice pe care le trăiește un tânăr jurnalist.

La Agora, s-a explorat felul în care putem traduce tematica filmului, la un nivel personal și social, nu numai în cazul României, ci în cazul oricărui alt stat european.

Fără a-și propune acest lucru, Fixeur a devenit un pionier în chestiuni care țin de etică și de măsurile concrete care trebuie luate pentru a putea rescrie povestea tristă a filmului.

3. Reconstruim Europa de la Sarajevo, dezbatere pornind de la filmul Asediul (2016), în regia lui Rémy Ourdan și Patrick Chauve

 

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: