Cum se spala scutecele textile?

Aici am discutat despre problemele care pot sa apara pe parcursul scutecitului textil si am prezentat o rutina a spalarii.

Intre timp mi-am schimbat insa masina de spalat (jubiland am schimbat o masina Bosch A+++ pe o Heinner A+) si schimbarea e enorma! Detestam masina veche ( de nici 2 ani, dar e veche pe langa cea noua), o detestam cu pasiune.

Dupa cum spuneam in articolul asta, masinile cu eficienta ridicata folosesc putina apa. E bine pentru mediul inconjurator, dar e rau daca vrei sa speli scutece textile si sa participi activ la restrangerea deseurilor nedegradabile.

Scutecele lavabile au nevoie de apa MULTA. Am inserturi ce au capacitate de absorbtie de 400 ml, folosim intre 5 si 7 scutece pe zi si spalam odata la 2-3 zile, deci se aduna aprox 15 scutece. Spalarea zilnica nu e o optiune pentru ca atunci unde mai e ecologia cu care ma falesc?

Asa stand lucrurile, m-am avantat la masina asta de spalat. Ne-am propus sa luam ceva mai putin performant in speranta ca vom vedea in sfarsit nitica apa in cuva, ca o sa scap de ingrijorarea ca nu sunt rufele bine clatite, de filmul lipicios de detergent, de adaugatul apei manual, de mirosuri recurente in hainele de corp in aceleasi locuri critice… si ca sa vezi, a fost o alegere inspirata desi pretul nu inspira prea multa incredere.

Heinner HWM-5080, 5 kg, 800 RPM, Clasa A+, aceasta e denumirea completa.

Daca tot ne-am luat masina noua, ne-am luat si un dulap.

Rutina noua de spalat scutece textile arata cam asa:

1. Clatit (Rinse and spin)

2. Bumbac 40 de grade -1h 40 min cu extra clatire, 1/2 cana de detergent

3. Clatire si extra clatire.

Ocazional, cam la 2 saptamani e necesara o spalare la 60 de grade.

E ANORMAL ca scutecele sa aibe un miros de-ti muta nasul, chiar si la cateva ore- o zi de la folosire. Deci daca simti acel miros ce te face sa o iei razna, fa vreo 2 spalari la 60 de grade cu detergent si clatire din abundenta. Daca nu ai scapat de problema, incearca dezinfectantul Miofresh.

Succes!

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: