Cum sa rezolvi urgentele stomatologice

De multe ori ne aflăm în situația de a avea o urgență stomatologică neprevăzută, ar fi de preferat sa nu ajungem în asemenea situații și să le prevenim, cred că multe persoane s-au confruntat cu durerea asociată cu dinții, o durere mai puțin suportabila față de alte părți ale corpului. Durerea este descrisă ca „o experiență senzorială și emoțională neplăcută asociată cu leziuni reale sau potențiale ale țesuturilor sau descrisă în termeni de astfel de leziuni. Este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienții solicită tratament dentar și multe boli sau afecțiuni pot fi responsabile pentru cauză.

O urgență dentară este o problemă care implică dinții și țesuturile de susținere, care este de mare importanță pentru a fi tratată de profesionistul relevant. Urgențele dentare nu implică întotdeauna durere, deși acesta este un semnal obișnuit că trebuie analizat ceva. Durerea poate proveni din dinte, țesuturile înconjurătoare sau poate avea senzația de origine din dinți, dar poate fi cauzată de o sursă independentă (durere orofacială și durere de dinți). În funcție de tipul de durere experimentată, un clinician cu experiență poate determina cauza probabilă și poate trata problema, deoarece fiecare tip de țesut dă mesaje diferite în caz de urgență dentară.

Există multe situații de urgență și pot varia de la infecții bacteriene, fungice sau virale la un dinte fracturat sau restaurare dentară, fiecare necesitând un răspuns individual și un tratament unic pentru situație. Fracturile (traume dentare) pot apărea oriunde pe dinte sau până la osul din jur, în funcție de locul și amploarea fracturii, opțiunile de tratament vor varia. Restabilirea dentară sau fracturarea poate fi, de asemenea, considerată o urgență dentară, deoarece acestea pot avea un impact asupra funcției în ceea ce privește estetica, alimentația și pronunția și, ca atare, ar trebui să fie tindute cu aceeași grabă ca și pierderea țesutului dentar. Toate urgențele dentare ar trebui tratate sub supravegherea sau îndrumarea unui profesionist din domeniul sănătății dentare pentru a păstra dinții cât mai mult posibil.

Prin contrast, o urgență medicală este adesea mai precis definită ca o afecțiune acută care prezintă o amenințare imediată pentru viață, membre, vedere sau sănătate pe termen lung. În consecință, urgențele dentare rareori pot fi descrise ca urgențe medicale în acești termeni. Unii definesc o urgență dentară în ceea ce privește disponibilitatea individului de a participa la tratament dentar de urgență în orice moment, cu o notificare scurtă, afirmând că persoanele care sunt supărătoare când sunt disponibile pentru tratament nu sunt cazuri de urgență adevărate.

Există opinii adesea divergente între medici și pacienți cu privire la ceea ce constituie o urgență dentară. De exemplu. o persoană poate pierde brusc o umplutură, o coroană, o punte etc. și, deși nu este complet dureroasă, totuși are mari îngrijorări cosmetice cu privire la aspectul dinților și solicită un tratament de urgență pe baza unei dizabilități sociale percepute.

Ce să nu faci în cazul unei urgențe stomatologice

Respectă următoarele sfaturi pentru a nu agrava situația delicată în care te regăsești:

– nu lua antibiotic sau alte medicamente fără știrea medicului dentist și mai ales fără o prescripție din partea acestuia;
– nu pune direct medicamente sau diverse compresii pe zona dureroasă; poți face mai mult rău decât bine sau se poate ajunge la infectarea zonei respective;
– nu-ți clăti gura cu băuturi spirtoase, alcool sau alte remedii naturiste; pot apărea complicații precum infecții, arsuri, ulcerații;
– nu încerca să-ți scoți dintele pe cont propriu;
– nu folosi spray anestezic în scopul de a ameliora durerea, efectele pe termen lung pot fi mai serioase decât crezi (poți înghiți substanța, pot apărea arsuri).

Ce să faci când ai o urgență stomatologică

Cea mai sigură soluție este să apelezi direct la serviciile unui cabinet stomatologic și să ceri îndrumarea medicului dentist.

Păstrarea calmului este poate cel mai înțelept lucru pe care îl poți face atunci când te confrunți cu o urgență stomatologică la tine acasă. E nevoie să înțelegi schimbările care se produc la nivelul cavității orale și să identifici posibilele cauze.

În cazul durerii de dinți, pot apărea febra și durerea de cap. Este indicat să cureți resturile alimentare dintre dinți cu ajutorul aței dentare și să-ți clătești gura cu apă. Apoi, sună imediat medicul dentist.

Ca de exemplu vă recomandăm Clinica Total Dent în caz de urgențe stomatologice în orașul Sibiu.

Clinica Total Dent reunește o echipă de medici stomatologi cu studii specializate, o experiență vastă și participări la cursuri și evenimente naționale și internaționale.

Tehnologia CEREC CAD/CAM reprezintă cea mai modernă și precisă metodă de restaurare / reconstrucție dentară la nivel mondial. Sistemul poate realiza într-o singură vizită la stomatolog: amprenta dentară digitală (fără mulaj); frezarea lucrării dentare necesare; finisarea lucrării. Medicul stomatolog iți poate cimenta lucrarea în cursul aceleiași zile.

CEREC CAD CAM depășește orice altă tehnologie existentă prin rapiditatea și acuratețea cu care contribuie la realizarea pieselor protetice (punți dentare, coroane, fațete, încrustații sau pivoți). Tehnologia CEREC CAD CAM şi-a câștigat supranumele „One hour dentistry”, fiind considerată o noutate în domeniul stomatologiei.

 

Contact:

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: