Cum ne dezvoltăm cultura cinematografică?

Adolescent fiind am început să fiu tot mai atras de lumea cinematografiei, acel vis frumos rezumat în a saptea artă. Prin anii 2000 pot spune că la Oradea erau 2 variante viabile pentru un adolescent cinefil: o sală folosită ocazional din fostul cinematograf Libertatea şi cinema-ul din multiplex. Dacă primul avea un program rar dar variat din punct de vedere cinematografic, cel de-al doilea mergea strict pe considerente comerciale. În ziua de astăzi constat că a rămas doar ultima variantă care nu ajută cu nimic adolescentul cinefil dar nici pe cel adult.

Desigur durerea este şi mai mare când o majoritate mare a oraşelor din România nu au acces la cinematograf.

Şi atunci cum ne dezvoltăm cultura cinematografică? Mergând la cinematograful de multiplex? Care are un program necalificat de filme pentru o astfel de cauză. Nu, soluţia este un cinematograf de artă care să redea pe marele ecran ceea ce este important pentru istoria cinematografiei. Să dezvăluie producţiile care au o însemnătate cinematografică, astfel şi culturală.

Acest aspect trebuie tratat cu seriozitate din partea autorităţilor care pot să ofere un astfel de spaţiu cultural. Subliniez acest fapt pentru că cinematografia în sine are un impact important asupra adolescenţilor. Mai ales că atracţia spre filme în zilele noastre este tot mai mare odată cu boom-ul online-ului. De aceea o variantă offline prin cinematograf este o alternativă de socializare pentru tineri, şi-n cele din urmă de culturalizare.

Cu acest articol am acceptat provocarea de a susține Urban Up!, un proiect inițiat de Asociația De-a Arhitectura, care le oferă elevilor de liceu o bună oportunitate de a-și cunoaște orașul. Proiectul a fost derulat în anul 2017 în cadrul programului „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”. Totodată, pot fi organizate ateliere și în 2018, fie în licee, în săptămâna Școala Altfel, fie ca activități ale Clubului De-A Arhitectura. Detalii găsiți pe http://www.de-a-arhitectura.ro.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.