Cum ne alegem anvelopele all season?

Cea mai deasa schimbare la o masina revine in dreptul anvelopelor, atunci cand anotimpul o cere. Cand trebuie montate anvelopele de iarna? Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie, dar sunt obligatorii chiar si in octombrie (sau in orice alta luna a anului) in cazul in care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. Dotarea autovehiculelor cu cauciucuri de iarna nu depinde de un anumit interval de timp, ci de conditiile meteorologice, dupa cum se precizeaza in Ordonanta de Guvern 5/2011.

Ca sa nu ai batai de cap in aceasta privinta mai ales daca esti in situatia in care nu ai genti pentru toate cauciucurile si cele de iarna si cele de vara, astfel esti fortat de fiecare data sa mergi la o vulcanizare continuu. Rezolvarea ar fi sa optezi pentru anvelope all season (toate anotimpurile) astfel nu te mai intereseaza ce anotimp este afara cand vrei sa scoti masina din parcare. Este o solutie si in cazul in care nu iti permiti sa ai mai multe seturi de anvelope, pentru sezonul rece si sezonul cald. Chiar daca aceste anvelope au calitatile necesare pentru toate conditiile meteorologice, de mentionat faptul ca sunt prevazute doar pentru temperaturi de pana la -5°C, iar pentru temperaturi mai joase sunt recomandate anvelopele de iarna.

De mentionat ca anvelopele all season sunt recomandate vehiculelor cu putere redusa, din cauza diferentelor fata de anvelopele de vara, pentru zone cu o clima mai blanda, pentru cineva care nu conduce mult iarna sau pentru persoane cu un stil mai lent de condus. Deci pe teritoriul Romaniei sunt foare putine zone in care sa nu intalnesti extreme in anotimpul cald sau cel rece.

Cum le recunoastem? Anvelopele all season sunt inscriptionate cu simbolul M+S (mud+snow adica noroi si zapada) la fel ca cauciucurile de iarna. Unele anvelope all season au de asemenea si simbolul fulg de nea, acestea sunt considerate de inalta calitate.

Intotdeauna trebuie sa fim atenti la anumite criterii la anvelopele all season:

– performanta in contitii umede si uscate
– lamele cu adancime moderata
– lamele cu o durabilitate indelungata

Ca de exemplu la Goodyear VECTOR 4SEASON G2 195/60/R15 88H gasit in magazinul online Anvelostar Anvelope avem urmatoarele caracteristici principale.

Clasa de eficienta C
Aderenta pe carosabil ud B

 

In final sa ne facem o idee cum functioneaza diverse cauciucuri in functie de sezon:

-anvelopele de iarna sunt recomandate la temperaturi de sub 7°C, atunci functioneaza cel mai bine

-anvelopele de iarna sunt mult mai flexibile decat cele pentru sezonul cald, cu  5 ori mai multe lamele pentru o mai buna stabilitate a vehiculului

-sub 7°C cauciucurile de iarna isi pastreaza elasticitatea iar in dreptul cauciucurilor de vara intervine solidificarea ceea ce conduce la o problema si nu ne asigura o deplasare in conditii de siguranta.

-anvelopele all season combina calitatile celor de iarna si de vara, oferind o aderenta buna, dar nu optima, in ambele anotimpuri si numai atata timp cat nu trebuie sa faca fata unor conditii climatice extreme.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.