Coronavirus: Amanarea ratelor la romani

Începem cu declarația ministrului finanțelor, Florin Câțu: „Într-o economie, nu există nimic gratuit. Tot ceea ce plătim noi astăzi, vom plăti prin taxe în viitor. Tot ceea ce pierd companiile astăzi va fi taxat în alte costuri. Nu există nimic gratuit, nu se șterge nimic gratuit. Este un efort colectiv, asta trebuie să înțelegem.  Cei care vorbesc de „dobânda la dobândă” (capitalizarea dobânzii) nu înțeleg cum funcționează o piață financiară, cum funcționează o economie în general. Pe perioada celor nouă luni de zile, cât se amână plata ratelor, sistemul financiar-bancar trebuie să funcționeze, or pierderile suferite s-ar fi repercutat asupra celor care își vor plăti în continuare ratele la timp…

Ministrul a făcut precizări și despre ce se întâmplă cu dobânda pe perioada de suspendare a ratelor: dobânda restantă se capitalizează la soldul creditului existent (adică se adaugă creditului), dar se va reeșalona pe toată durata creditului. Excepţie vor face creditele ipotecare pentru care dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, a anunțat ministrul.

Trecând peste atâta vorbărie, cât ne costă, de fapt, amânarea plății la ratele bancare?

Mai jos prezint pe scurt o simulare de la Finzoom.

Amânarea cu 9 luni a ratelor la un credit de nevoi personale de 48.400 de lei, adică 10 mii de euro, luat pe o perioadă de 5 ani. La o rată lunară de 1005 lei și o dobândă de 9%, la finalul perioadei suma rambursată este de 60.300 de lei.

Dobânda acumulată în cele 9 luni de amânare ar fi de aproape 3100 de lei. Dacă suma se plătește separat în următoarele 60 de luni, la rata actuală se adaugă 54 de lei, deci față de suma inițală plătim în plus 3090 de lei.

În cazul unui credit ipotecar. La un credit de 290 de mii de lei, la o dobândă de 5%, rata lunară este de 1560 de lei. La finalul celor 30 de ani, suma rambursată este 560 de mii de lei. Din nou, vedem câtă dobândă se amuluează în 9 luni în care am amâna plata. Este vorba de 10.800 de lei. Cât vom plăti peste această sumă?

În primul caz, dacă dobânda se adaugă doar la rată, nu la sold, împărțim dobânda acumulată pe 60 de luni, rezultă că în următorii 5 ani vom avea o rată lunară cu 180 de lei mai mare.

Dacă dobânda se adaugă la soldul inițal, acesta devine de 300.800 lei și începe să se calculeze lunar dobândă la dobândă, iar rambusarea se va face în 30 de ani. Ce înseamnă acest lucru? Că vom avea o rată cu 58 de lei în plus, iar la finalul celor 30 de ani vom plăti mai mult cu aproape 21 de mii de lei.

 

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: