Artă paleolitică în Peştera Coliboaia

Valoarea inestimabilă a peşterii Coliboaia a rămas necunoscută până în anul 2009, când o expediţie a identificat urmele unor picturi pe pereţi urme care s-au dovedit a fi cele mai vechi picturi din centrul Europei.
Dacă cele mai vechi forme de artă parietală se găsesc în Peştera Chauvet din sudul Franţei- desene cu vechime de 33-35.000 de ani, descoperirea spectaculoasă din Bihor se plasează chiar după aceasta din punct de vedere cronologic având o vechime de 31.000 de ani.Picturile, unele destul de estompate, reprezintă un bizon, un cal sau o felină, un mamut, cap de urs, doi rinoceri şi se presupune, datorită unor urme, că au existat alte picturi la înălțime mai joasă şi că acestea au fost şterse de apă.
Peştera este acum închisă vizitării pentru a proteja situl, dar imagini cu picturile sunt expuse la Muzeul Ţării Crişurilor.
Nu pot sublinia îndestul însemnătatea acestei descoperiri, care plasează ţara noastră pe o filă importantă în istoria preistorică universală şi, mai important, dezvăluie o fărâmă din viaţa strămoşilor noştri cu toate că nu putem știi cu siguranţă ce sensuri atribuia omul străvechi acestor reprezentări.
Ţara noastră ascunde încă multe minunăţii şi rămâne în seama noastră să ne valorificăm comorile, fie că ele sunt pădurile noastre care acum se vând ieftin fără a se ţine cont de ecosistemele cărora le sunt vitale sau vestigii preistorice dintr-o peşteră care a fost până recent, relativ necunoscută. Oare ce mai e de descoperit? Pentru că ceva cu siguranţă se află chiar sub nasul nostru şi aşteaptă să-i aflăm importanţa.

One thought on “Artă paleolitică în Peştera Coliboaia

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: