Vârstele Lunii de Sam Shepard

Vârstele Lunii, de Sam Shepard, în premieră în România, în regia lui Toma Dănilă @Unteatru

Una dintre ultimele piese ale lui Sam Shepard (1943-2017), câștigător al premiului Pulitzer și unul dintre cei mai mari dramaturgi americani contemporani, Vârstele Lunii este tradusă și montată pentru prima oară în România, în regia lui Toma Dănilă, avându-i în distribuție pe Gelu Nițu șiConstantin Cojocaru. Premiera de la Unteatru (Sfinții Apostoli 44) se va juca în 30 ianuarie, fiind precedată de o avanpremieră, în 23 ianuarie, ambele spectacole, de la ora 20:00.

Scrisă în 2009, Vârstele Lunii a fost inițial pusă în scenă la Peacock Theater, din Dublin, Irlanda, cu renumiții actori Stephen Fry și Sean McGinley, apoi, în 2010, la New York, cu aceeași distribuție.

„Nu ne putem înțelege cu adevărat decât dacă ne uităm în urma noastră. Nu putem deveni mai buni decât dacă privim la cei care au trecut, înainte de noi, prin aceleași sentimente sau trăiri pe care, acum, ni le revendicăm ca fiind Big Bang-ul universului nostru.

Nu suntem primii și nici ultimii.

4 mii de milioane 600 de ani, atât are Luna.

Vârsta biologică poate însemna și înțelepciunea acceptării cu bucurie a trecerii timpului“.

Toma Dănilă

Vârstele Lunii este despre bătrânețe, moarte, ambiguitatea memoriei și speranța că dragostea poate ușura apropierea inevitabilă de eclipsa finală. Cei doi bărbați, Byron și Ames, prieteni din copilărie, se regăsesc după foarte mult timp. Întâlnirea este marcată însă de neînțelegere și de dificultatea reapropierii.

Ei sunt fiii spirituali și literari ai lui Vladmir și Estragon din Așteptându-l pe Godot, de Samuel Beckett, autor ce a influențat major opera lui Sam Shepard. Este o continuare onestă și sfâșietoare a temelor care au fost dintotdeauna prezente în operele unuia dintre cei mai importanți dramaturgi americani, axată aici pe lumina și umbra care acompaniază trecerea timpului.

Vârstele Lunii este a treia piesă regizată de Toma Dănilă, după Romantic Fools, de Rich Orloff (Godot Café-Teatru, 2014) și Idolul și Ion Anapoda, de G.M. Zamfirescu (ARCUB, 2016).

Vârstele Lunii, de Sam Shepard

Traducerea si adaptarea: Toma Dănilă și Ania Tudoran
Regia: Toma Dănilă
Cu: Gelu Nițu și Constantin Cojocaru

Durata spectacolului: 70 de minute
Preţul biletului: 35 de lei. Bilete online: goo.gl/UjAfGK
Rezervări: rezervari@unteatru.ro, sau sms la numărul 0721.268.516 (nume, dată, spectacol, număr de locuri)

Avanpremiera: 23 ianuarie, ora 20.00
Premiera: 30 ianuarie, ora 20.00
UNTEATRU, Str. Sfinții Apostoli nr.44, Sector 5, București

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: