Dumnezeu pentru Philip K. Dick…Ubik

De unde să începem? Bănuiesc că o cuvântare din partea autorului va îndeplini foarte bine ca un prolog, fragmentul urmează aşa: „O sumedenie de oameni pretind că-şi amintesc vieţile lor anterioare, ei bine, eu afirm că-mi amintesc o altă viaţă în prezent. Nu mi-au ajuns la urechi declaraţii asemănătoare, dar presupun că experienţa mea nu este unică. Unică este, poate, dorinţa de a vorbi despre ea”. Ca încheiere din recenzie, care o putem considera, cum face persoana mea, ca un trailer, cu fragmente răpite din durata totală a capodoperei, mai includ şi un graffiti din baia bărbaţilor, care deseori conţine adevăruri puerile printre obscenităţi, cu textul aromat de semnificaţii adânci şi profunde pentru arhitectura inovatoare a romanului, deci fără alte plimbări prin labirint, să luăm sprayul de vopsea din baie: „Eu sunt viu, iar voi sunteţi morţi”.

Numele de Philip K. Dick la cântarul meu aranjat de subiectivism – sunt fiinţă celulară şi nu una din tranzistori, arată următoarele detalii: lumea modernă pe drumul entropiei, paranoia, realitate, realităţi, realitate virtuală, personaje nu scoase din Marvel (simpli oameni), curiozitate, viitor de acceaşi culoare ca apa după ce mopul s-a spălat în ea, cyberpunk şi un har deosebit de cronic al întrebărilor ce te bântuie o lungă perioadă după ce ai terminat. Vedeţi voi, cu o carte ce poartă nominalul scriitorului, niciodată nu poţi dovedi curaj să afirmi că ai înţeles întregul, poţi doar să te consideri binecuvântat dacă ai reuşit să surprinzi părţi din el. Singurul defect cu care cartea lui este diagnosticată e faptul că nu soseşte împreună cu o coloană sonoră semnată de Hans Florian Zimmer sau Howard Shore. Deşi acest lucru nu e chiar defect, se rezolvă cu un playlist. Deturnarea acţiunilor şi întrebărilor din roman este o moarte, dar aici în carte, sau poate şi în viaţă, este un alt început ce va duce la un început continuu, perpetuu, fără blestemul unui moment-omega. Nefericitul personaj este domnul Glen Runciter, a cărui moarte înghite personajele spre un neant neluminat, ameninţă existenţa grupului de unsprezece oameni, echipă întrunită de acelaşi nefericit cu privire la o problemă de afaceri ce se dovedeşte mult mai mult, existenţa capitalistă pierind în faţa tavalugului de talentaţi, anti-talentaţi, iniţiali, precogi şi containere pentru semi-viaţă, lumini roşii şi poate şi renaştere (asta dacă eşti norocos la pânda momentului propice). Lectura este iute, mult prea iute în finalităţi ca să îţi dai seama încotro te îndrepţi, iar finalul, finalul devine familiar cu o capodoperă a realităţii surprinse în lentilele camerelor de filmat, Inception al regizorului Christopher Nolan, menţionez acest detaliu deoarece cunoscutul final al titirezului ce te lasă cu îndoieli este în tradiţia lui Philip K. Dick. Poate avem de-a face cu o certitudine, Nolan este şi el un fan al autorului, deci dacă îl admiraţi pe regizor, îi urmăriţi neîncetat filmele, vă recomand să citiţi Ubik – aş vrea să vizionez o ecranizare sau adaptare a acestei cărţi de el, este singura persoană care poate reuşi.

Romanul este o locomotivă. Încet la început, dar după jumătatea lui, devine un TGV, în care îţi doreşti să se găsească centuri de siguranţă mobile, oh da, pentru că Ubik îţi va testa rezistenţa şi frivolitatea împreunată cu fragilitatea minţii. Cum aş putea să închei? Poftă la lectură şi să aveţi ceva monede de 50 de bani la voi, poate altfel nu se deschide cartea, să nu păţiţi ca Joe Chip. Dar cercul se închide din politeţe de Philip K. Dick, ca să nu rămân dator la referirea din titlul recenziei, prin autoportretul cărţii: „Eu sunt Ubik. Înainte ca Universul să fie, eu sunt. Eu am făcut sorii. Eu am făcut lumile. Am creat fiinţele vii şi locurile în care locuiesc ele; le-am mutat aici, le-am aşezat dincolo… Merg încotro vreau eu, fac ce le spun. Eu sunt cuvântul şi numele meu nu e niciodată rostit. Numele, pe care nimeni nu-l ştie. Mi se spune Ubik, dar nu acesta mi-e numele. Eu sunt. Eu voi fi întotdeauna”.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: