Guest Post: De ce e important să spui ceea ce gândești

Am observat că pentru unii oameni este dificil să-și exprime propria opinie, să-și susțină punctele de vedere deoarece intervine teama de a nu fi judecați, excluși dintr-un grup sau izolați de societate. Disponibilitatea individului de a-și exprima opinia în mod public este explicată foarte bine de cercetătoarea Elizabeth Noelle Neumann prin intermediul teoriei cunoscute sub denumirea de Spirala Tăcerii. Tot răsfoind cursurile anilor trecuți, am găsit notițe și mi-am amintit că la orele de curs, profesorii ne-au vorbit despre această teorie și despre impactul pe care îl are. Și m-am gândit că ar fi o bună oportunitate să vă împărtășesc și vouă câte ceva despre ce am învățaț atunci.

În ce constă, mai exact, teoria Spirala Tăcerii?

Cu alte cuvinte, individul își exprimă opinia, după ce în prealabil analizează opiniile celorlalți, iar părerea pe care și-o va exprima va fi cea conformă cu cea a majorității, indiferent de ceea ce crede el. Opinia publică, elementul central al spiralei tăcerii, este importantă pentru oameni deoarece le judecă propriile comportamente. Este important să spui ceea ce crezi pentru că oamenii gândesc și simt diferit, așadar e firesc să avem opinii distincte. În plus, dacă toți am gândi la fel, viața ar fi plictisitoare și probabil că nu am avea subiecte de discuție.

În natura umană, stă ascunsă o nevoie psihologică de a se face plăcut de ceilalți, de a fi acceptat social, așadar în multe cazuri, omul încearcă prin diferite metode să acționeze după așteptările celor din jurul său.

Nimeni nu deține adevărul absolut

Nu este o noutate faptul că nimeni nu deține adevărul absolut și că fiecare are propria percepție asupra realității. Eu cred că atunci când ne angajăm în conversații cu teme interesante și când aducem argumente valide în favoarea gândurilor noastre, avem mult mai mult de câștigat decât dacă ne conformăm deciziei majorității doar ca să nu supărăm pe cineva.

Note bibliografice:

NOELLE-NEUMANN, Elisabeth, Spirala tăcerii. Opinia publică – învelișul nostru social, București, Ed. Comunicare, 2004

http://www.e-antropolog.ro/2012/01/o-analiza-asupra-teoriei-spirala-tacerii/

Pe Ștefania o găsiți aici și aici.

Foto: Free-Photos de la Pixabay

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: