Carne de gratar de la Carmangeria Moldovan

Odată ce se încălzeste vremea vine timpul de a ieși în natură, de a găti și mânca afară. Grătarul fiind una dintre activitățile preferate când vine vorba de gătitul la iarba verde. Grătarul este adesea prezentat ca o alternativă sănătoasă la gătitul cu uleiuri, deși grăsimea și sucurile pierdute la grătar pot contribui la alimente mai uscate.

Gratarul este o formă de gătit care implică căldură uscată aplicată pe suprafața alimentelor, de obicei de sus, dedesubt sau lateral. Grătarul implică de obicei o cantitate semnificativă de căldură directă și radiantă și tinde să fie folosit pentru a găti rapid carnea și legumele. Transferul de căldură în alimente atunci când se utilizează un grătar se face în principal prin radiații termice. Transferul de căldură atunci când se utilizează o tigaie sau o grătar se face prin conducție directă.

Grătarul direct cu căldură poate expune alimentele la temperaturi de multe ori mai mari de 260 ° C . Carnea la grătar capătă o aromă și o aromă distincte de friptură dintr-un proces chimic numit reacția Maillard. Reacția Maillard apare numai atunci când alimentele ating temperaturi peste 155 ° C. Singura problemă ar fi că unele studii au arătat că gătitul cărnii de vită, porc, păsări de curte și pește la temperaturi ridicate poate duce la formarea de amine heterociclice, benzopiren și hidrocarburi aromatice policiclice, care sunt cancerigeni. Marinarea poate reduce formarea acestor compuși.

Se stie foarte bine tradiția americanilor care o au vis-a-vis de grilling. Majoritatea dintre ei au un barbecue in curte,  iar timpul alaturi de familie si prieteni si-l petrec cel mai des in jurul lui. Este un stil de viata. Pe când noi romanii, de cele mai multe ori facem gratar doar cand sarbatorim ceva si preferabil la iarba-verde.  Puțini dintre noi isi permit o curte, dar chiar daca multi dintre noi locuim la bloc, s-au inventat grill-urile cu gaz sau electrice, care pot inlocui grill-urile cu carbuni cu mare succes si care nu vor deranja vecinii.

Dacă stim să facem un grătar pe cinste, întrebarea vine de unde achiziționăm carnea pe care dorim să o gătim.

Am descoperit Carmangeria Moldovan cu produse excelente din carne pentru grătar, din care am să vă prezint câteva produse plus cîteva recomandări de gătire:

VRĂBIOARĂ MATURATĂ BĂLȚATĂ ROMÂNEASCĂ

Calitatea cărnii de vită, în funcţie de provenienţă şi de rasă, dar şi în funcţie de partea aleasă pentru a fi preparată, este primul criteriu care indică, în linii mari, cum va arăta la final ispita din farfurie. Un steak perfect este acela obţinut prin felierea unei bucăţi întregi de muşchi, antricot cu os (pentru un gust mai intens) sau vrăbioară, maturată timp de 21 de zile, la un gramaj de minimum 250 de grame şi gătită la o temperatură de medium rare spre medium.

ANTRICOT MATURAT BĂLȚATĂ ROMÂNEASCĂ

Gătirea efectivă durează 7-8 minute pentru steakurile în sânge şi ajunge până la 20-25 de minute pentru un steak bine făcut, însă bucătarii nu recomandă o gătire atât de îndelungată. Carnea se frige uniform, cu linii de gril uniforme la rândul lor, şi se lasă la odihnit câteva minute, pentru ca enzimele din carne să înnobileze gustul.

Perfecţiunea e dată de echilibrul dintre calitatea cărnii şi perioada de maturare, însă asta nu e tot. În ecuaţie intră şi marmorarea, acele firicele de grăsime intramusculare care în timpul gătirii conferă frăgezime. Când şi acest criteriu a fost deja îndeplinit, cheia stă în maturare.

COTLET DE PORC

Gatire: Grătar/ plită, La cuptor, Mancare gatita, Prajit
Cântăribil: Produs vrac care necesită cântărire

Desigur să nu uităm de carnea de porc, mai exact cotletul de porc care au cea mai bună aromă atunci când sunt tăiate la grosimea de cel puțin 1 cm. Se cere această minimă grosime deoarece carnea nu se va deshidrata în timpul procesului de gătire. entru un cotlet de porc de grosime medie, va dura aproximativ 8-10 minute timpul de gătit pe grătar.

Important de stiut este faptul că cotletele nu se bat cu ciocanul de carne. Dacă doriți să marinați carnea, ea trebuie ștearsă foarte bine înainte să o puneți pe grătar. Ea se tamponează bine cu un șervețel de hârtie.  Nu se pune carnea udă la prăjit pentru că altfel carnea nu se va rumeni frumos. După gătire este important să acordați timp de odihnă bucății de carne, între 3-6 minute. Cu siguranță în acest timp carnea nu se răcește!

Povestea afacerii noastre este, de fapt, povestea familiei noastre. Iar asta pentru că în familie am deprins meseria de măcelar și am împărtășit secretele meșteșugului nostru. Tot în familie am decis, într-o zi de sâmbătă a anului 1994, de a pune bazele unui mic atelier de carmangerie în curtea casei noastre din Sânnicoară (Cluj).

În 2014, din dorința de a ține pasul cu vremurile și a ne diferenția de competiție, am demarat un complex proces de rebranding al companiei noastre. Acesta a avut ca rezultat nu doar o nouă identitate și schimbarea numelui din Cosm-Fan Carmangerie în Moldovan Carmangerie Sânnicoară, ci și aducerea pe piață a unui concept nou de magazin de carne. Astfel, în magazinele Moldovan există atât o zonă de vânzare de unde se pot cumpăra produsele carmangeriei, cât și o zonă de bistro, unde sunt servite preparate calde pregătite de bucătarii companiei.

Date de contact:

I.L Caragiale nr.16, Sânnicoara, Apahida, Cluj

EMAIL

delivery@cmdn.ro

TELEFON

0747051900

Harta cu localizarea fiecărui magazin și orarul

Facebook Carmangeria Moldovan

 Poți comanda de la noi dacă locuiești în Cluj-Napoca, Apahida, Baciu, Florești, Chinteni, Dezmir și Jucu.
• Facem livrări și către Ciurila și Salicea, dar o singură dată pe săptămână, în ziua de miercuri.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: